Mléko, cukr, máslo a med dáme vařit do hrnce – nejlépe takového, kde se hmota nebude přichytávat. Pomalu zahříváme. Až se vše rozpustí a spojí, opatrně vaříme do zhoustnutí. I když budeme míchat, hmota začne postupně karamelizovat – ze světle béžové barvy se změní na hnědou až tmavě hnědou.
Nakonec získáme karamelový sirup velmi husté konzistence. Je potřeba vytrvat (mně svaření hmoty trvalo přes hodinu) a opravdu hmotu svařit na velmi hustou kaši. Před koncem dochutíme trochou kávy a v případě potřeby ještě povaříme. Káva příjemně srazí výraznou sladkost karamelového sirupu. Výslednou hmotu jsem potom procedila přes sítko (kvůli vysráženým bílkovinám) a získala krásně jednolitý polotovar, který nalijeme na máslem vytřený plech a necháme ztuhnout. Ještě než hmota úplně zatuhne, krájíme nožem namočeným ve studené vodě úhledné karamelky.
Na co dávat pozor: nepřipálit, hrozí zhořknutí a hlavně vytrvat ve vaření, jinak budou karamely stále lehce tvárné a nebudou držet tvar!
Každopádně to chce ohledně správné hustoty zkušenost a praxi, já už se babičky zeptat nemůžu, bohužel. Proto se mi taky první várka tvarově rozjela, nalila jsem je na plech brzy a úplně neztuhly. Zato byly krásně světle karamelové a měkoučké. Druhý pokus už sice krásně tuhnul, ale pro změnu moc rychle a výsledné karamelky byly tvrdší a tmavší.
Chutnaly však skvěle po medu a byly krásně mléčně sametové. A výborné byly i jako lízátka!
P.S. V receptu se píše, že je možné na konci přidat hrst sekaných ořechů. U nás došly, tak byly karamelky bez ořechů, ale myslím si, že by to nemuselo být špatné.
Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme…
více o Medové perníčky hned k jídlu
Nastrouhané vejce promícháme se sýrem a ochutíme troškou soli a nasekanou pažitkou.
Podáváme s celozrnným pečivem (60g)
více o Vajíčková pomazánka s pažitkou
Majonézu smícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem podle chuti. Cibulky pokrájíme na kousky, cizrnu scedíme. Všechno…
více o Cizrnový salát s tuňákem
Vymačkanou pomerančovou a citronovou šťávu smícháme s rumem. Uvaříme v hrnci čaj, rozmícháme v něm cukr,přidáme jablko…
více o Vánoční punč paní doktorové