Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymastíme máslem asi 23 cm bábovkovou formu a vysypeme ji moukou.
Našleháme máslo dohladka. Zašleháme cukr, až bude směs světle žlutá. Po jednom přidáváme vejce a každé dobře zašleháme. Přidáme kůru.
Prosátou mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a solí dáme do mísy. Přimícháme mák.
Smícháme dohromady mléko s rumem.
Přidáme polovinu mouky a polovinu mléka k našlehanému máslu s cukem a vejci a potom přidáme zbytek.
Dobře vše promícháme. Nalijeme do bábávkové formy a uhladíme povrch.
Pečeme ve středu trouby asi 50–60 minut, nebo až zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Necháme vystydnout na mřížce asi 10 minut. Vyklopíme na mřížku a necháme úplně vystydnout.
Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Umletý mák smícháme s cukrem, aby byl sladký.
Vykynuté těsto rozdělíme na větší…
více o Šátečky s mákem a švestkami
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou
- v misce smícháme koření,tymián,oliv.olej a trochu citr.šťávy (vše podle velikosti kuřete,ale nebojte se koření,tím,že…
více o Kuře na soli s citronem
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o „Paličkové" linecké cukroví