Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymastíme máslem asi 23 cm bábovkovou formu a vysypeme ji moukou.
Našleháme máslo dohladka. Zašleháme cukr, až bude směs světle žlutá. Po jednom přidáváme vejce a každé dobře zašleháme. Přidáme kůru.
Prosátou mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a solí dáme do mísy. Přimícháme mák.
Smícháme dohromady mléko s rumem.
Přidáme polovinu mouky a polovinu mléka k našlehanému máslu s cukem a vejci a potom přidáme zbytek.
Dobře vše promícháme. Nalijeme do bábávkové formy a uhladíme povrch.
Pečeme ve středu trouby asi 50–60 minut, nebo až zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Necháme vystydnout na mřížce asi 10 minut. Vyklopíme na mřížku a necháme úplně vystydnout.
Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Umletý mák smícháme s cukrem, aby byl sladký.
Vykynuté těsto rozdělíme na větší…
více o Šátečky s mákem a švestkami
Krém je nutno udělat den předem: jednu smetanu uvedeme do varu, nalámeme do ní bílou čokoládu, mírně vaříme asi 1 min.,…
více o Pařížské kostky černobílé
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o Paličkové cukroví – linecké
Z oleje a polohrubé mouky uděláme zásmažku a necháme ji vychladnout. Přidáme větší část kopru. Přidáme vodu. Rozmícháme…
více o Babiččina koprová omáčka
Vezmeme džem a kečup a smícháme v mixéru dohromady, nasypeme kari a dáme ocet.
Hotovo.
Cítíte moc kečup - přidejte…
více o Nejlehčí sladkokyselá omáčka