Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymastíme máslem asi 23 cm bábovkovou formu a vysypeme ji moukou.
Našleháme máslo dohladka. Zašleháme cukr, až bude směs světle žlutá. Po jednom přidáváme vejce a každé dobře zašleháme. Přidáme kůru.
Prosátou mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a solí dáme do mísy. Přimícháme mák.
Smícháme dohromady mléko s rumem.
Přidáme polovinu mouky a polovinu mléka k našlehanému máslu s cukem a vejci a potom přidáme zbytek.
Dobře vše promícháme. Nalijeme do bábávkové formy a uhladíme povrch.
Pečeme ve středu trouby asi 50–60 minut, nebo až zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Necháme vystydnout na mřížce asi 10 minut. Vyklopíme na mřížku a necháme úplně vystydnout.
Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Umletý mák smícháme s cukrem, aby byl sladký.
Vykynuté těsto rozdělíme na větší…
více o Šátečky s mákem a švestkami
Tresku osolíme, opepříme, zakapeme citronem (případně posypeme kořením na ryby) a dáme do máslem vymazaného pekáče (já…
více o Treska s rýží a zeleninou
Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vykynout kvásek. Do mouky se dá sůl, žloutky, sklenička oleje a kvásek a to vše se…
více o Nekynuté buchtičky od Milči
1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se…
více o Rybízová šťáva za studena