Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymastíme máslem asi 23 cm bábovkovou formu a vysypeme ji moukou.
Našleháme máslo dohladka. Zašleháme cukr, až bude směs světle žlutá. Po jednom přidáváme vejce a každé dobře zašleháme. Přidáme kůru.
Prosátou mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a solí dáme do mísy. Přimícháme mák.
Smícháme dohromady mléko s rumem.
Přidáme polovinu mouky a polovinu mléka k našlehanému máslu s cukem a vejci a potom přidáme zbytek.
Dobře vše promícháme. Nalijeme do bábávkové formy a uhladíme povrch.
Pečeme ve středu trouby asi 50–60 minut, nebo až zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Necháme vystydnout na mřížce asi 10 minut. Vyklopíme na mřížku a necháme úplně vystydnout.
Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Umletý mák smícháme s cukrem, aby byl sladký.
Vykynuté těsto rozdělíme na větší…
více o Šátečky s mákem a švestkami
Máslo, cukr a 5 žloutků utřeme, přidáme mletý mák, trošku citronové šťávy a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do…
více o Hildin vynikající makovec
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli. Přidáme na kostky pokrájené maso (hovězí, vepřové, drůbeží), které jsme osolili a…
více o Hovězí s hlívou na hořčici
Hovězí maso si omyjeme a nakrájíme na kostky - čtyři kostky po 100 g.
Nakrájíme si cibuli nadrobno a osmažíme na oleji…
více o Kari guláš s hovězím masem