Nejprve si dáme předehřát troubu na 180 stupňů. Vezmeme si formu na bábovku nebo hlubší plech a důkladně vytřeme tukem. Na vymazanou formu či plech nasypeme strouhanku a pořádně nádoby vysypeme, aby nikde nezbylo čisté místečko, aby se nám těsto nepřilepilo.
Kromě kakaa dáme všechny suroviny do mísy a důkladně promícháme, až vznikne hladké těsto. Vždy musíme dbát na to, aby poměr všech surovin byl stejný – tedy velikost hrnečků na všechny suroviny stejná. Pokud děláte z velkého hrnku a máte vejce velikosti S nebo M, můžete dát i tři vejce.
Máme-li těsto připravené, nalijeme cca 3/4 těsta do formy nebo pekáčku. Do zbylého těsta zamícháme kakao. Kakaové těsto nalijeme na to světlé. V bábovce nalijeme rovnoměrně – hnědé těsto se při pečení propadne a udělá se nám krásná čokoládová klenba. Pokud lijeme na plech, musíme udělat těsto cik cak, aby se nám udělal mramor.
Jakmile je těsto nalité do nádob, ve kterých budeme péct, dáme opatrně do vyhřáté trouby. Pečeme prvních 10 minut na 180 stupňů a potom stáhneme na 160 stupňů a dopečeme cca 45 minut. Zda je bábovka upečená zjistíme tím, že do bábovky po 45 minutách píchneme špejlí, a pokud na špejli nezůstane těsto, máme hotovo.
Droždí rozdrobíme do misky, posypeme 1 lžící cukru, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. V míse si smícháme…
více o Pudinkovo-švestkové koláče
Cukr dejte do nádoby a za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí - nesmí zežloutnout. Přidejte smetanu a za…
více o Bonbóny z vlašských ořechů
Cibuli osmažíme do žluta na másle, přidáme rozmačkaný česnek, rýži a vejce a dobře zamícháme s masem. Ochutíme kořením…
více o Řecké biftečky z mletého masa