Všechny suché přísady smícháme, kvasnice rozpustíme ve vodě (suché kvasnice netřeba rozpouštět) a nalijeme do smíchané směsi. Přidáme máslo a vypracujeme hladké těsto. Těsto zakryjeme a necháme 60 minut kynout. Potom rozdělíme těsto na tři díly, zakryjeme fólií a necháme 10 minut stát. (Tohle je důležité pro pozdější jednodušší zpracování těsta). Potom bez přidání mouky vytvarujeme 3 bagety nebo housky. Bagety shora asi čtyřikrát šikmo nařízneme a zase zakryté necháme na plechu 60 minut kynout. Pečeme cca 25 minut na 220 °C. Je důležité na dno trouby postavit ohnivzdornou misku s vodou, aby se tvořila pára, tím vznikne pěkná kůrčička.
Já přidávám do těsta osmaženou cibulku nebo osmaženou slaninu. Housky se dají upečené dobře zmrazit a na snídani pěkně rozpéct.
Do hladké mouky dáme vykynutý kvásek (mléko, droždí, lžíce cukru, lžíce mouky), přidáme vejce, rozpuštěný tuk, mléko,…
více o Domácí rohlíky od Hodinářů
hřebíček, pepř, zázvor a skořici zalijeme 0,5l vody, uvedeme do varu a 5 minut povaříme. Poté odstavíme z plotny, ihned…
více o Orientální nápoj pro zahřátí