Na sušenkový základ promíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem – klidně v kuchyňském robotu. Směs upěchujte do formy o průměru 20 cm včetně okrajů do výšky asi 4 cm a dejte chladit.
Připravte náplň. V nepřilnavé pánvi nebo kastrůlku na mírném ohni zahřejte máslo a cukr. Míchejte, až se cukr rozpustí a zkaramelizuje. Sejměte, nechte minutu vychladnout a přidejte kondenzované mléko. Vraťte na oheň, zvolna přiveďte k varu a pak nalijte na sušenkový základ. Po vychladnutí dejte asi na 3 hodiny do chladničky.
Před podáváním vyjměte dort z formy a položte ho na servírovací talíř. Ušlehejte smetanu (případně se ztužovačem), zamíchejte do ní polovinu banánů a navršte na karamelový krém. Ozdobte zbylými banány a posypte čokoládou.
Když náplň trochu teče, dort chutná nejlíp. Pokud vám jde o vzhled a potřebujete, aby dezert držel, rozmíchejte v kondenzovaném mléku 3 lžičky vanilkového pudinkového prášku. Náplň bude stále výborná, ale trochu změní chuť – bude připomínat měkké karamelky.
Velkou cibuli nakrájíme najemno a na másle zpěníme. Přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (dávám mraženou směs…
více o Dobrá zeleninová polévka
Vývar přivedeme k varu. Mezitím očistíme a opláchneme mrkve. Pak je rozkrájíme na kostky či kolečka, přidáme do polévky…
více o Nudlová polévka s mrkví
V misce promícháme lučinu, tavený sýr a pomazánkové máslo.
Omyté jablko osušíme, rozkrojíme a zbavíme jádřince. Dužinu…
více o Pomazánka s pažitkou a jablky
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť…
více o Uzená polévka s kroupami