Na sušenkový základ promíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem – klidně v kuchyňském robotu. Směs upěchujte do formy o průměru 20 cm včetně okrajů do výšky asi 4 cm a dejte chladit.
Připravte náplň. V nepřilnavé pánvi nebo kastrůlku na mírném ohni zahřejte máslo a cukr. Míchejte, až se cukr rozpustí a zkaramelizuje. Sejměte, nechte minutu vychladnout a přidejte kondenzované mléko. Vraťte na oheň, zvolna přiveďte k varu a pak nalijte na sušenkový základ. Po vychladnutí dejte asi na 3 hodiny do chladničky.
Před podáváním vyjměte dort z formy a položte ho na servírovací talíř. Ušlehejte smetanu (případně se ztužovačem), zamíchejte do ní polovinu banánů a navršte na karamelový krém. Ozdobte zbylými banány a posypte čokoládou.
Když náplň trochu teče, dort chutná nejlíp. Pokud vám jde o vzhled a potřebujete, aby dezert držel, rozmíchejte v kondenzovaném mléku 3 lžičky vanilkového pudinkového prášku. Náplň bude stále výborná, ale trochu změní chuť – bude připomínat měkké karamelky.
Oloupané brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, okurky na jemném, cibuli najemno nakrájíme, přidáme hořčici,…
více o Chlebíčky z mléčného baru
Tvaroh vymícháme s máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme…
více o Toast andaluského rybáře
1. V mělké nádobě smícháme dohromady med, sojovou omáčku, balsamikový ocet, zázvor, česnek s 1 lžící olivového oleje.…
více o Mahi-mahi v zázvorové glazuře
Na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme rozdrobené droždí, rozpustíme ho a mícháme dokud nezrůžoví a nezačne se drobit.…
více o Drožďové knedlíčky do polévky