Formu vyložíme pečicím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme na dno.
Máslo s cukry a vejci vyšleháme do pěny, přidáme rozmačkané banány, zakysanou smetanu (o pokojové teplotě), mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Těsto pak nalijeme na banány ve formě, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 170 °C dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
Hotový koláč můžeme podávat jak teplý, tak i vychladlý. Dozdobený dle chuti smetanou, polevou, nebo banánem.
Do těsta můžeme přidat a dochutit ho mletým kokosem nebo mandlemi.
Polovinu čokolády rozpustíme ve vodní lázni a necháme lehce vychladnout. Máslo, rozpuštěnou čokoládu, vejce, cukr, med…
více o Banánový koláč s čokoládou
Mouku prosejeme a na válu dobře zpracujeme s tvarohem, žloutkem, jogurtem (kysanou smetanou), solí, tukem (může být i…
více o Tvarohovo-jogurtové buchtičky
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji. Přidáme na hrubo nastrouhané mrkve, pórek, nakrájená rajčata…
více o Kuřecí maso s hroznovým vínem
Středně velký květák zbavíme listů, očistíme a rozebereme na růžičky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a krátce je…
více o Květákové placičky s uzeninou
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu…
více o Bretaňský fazolový salát