Formu vyložíme pečicím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme na dno.
Máslo s cukry a vejci vyšleháme do pěny, přidáme rozmačkané banány, zakysanou smetanu (o pokojové teplotě), mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Těsto pak nalijeme na banány ve formě, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 170 °C dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
Hotový koláč můžeme podávat jak teplý, tak i vychladlý. Dozdobený dle chuti smetanou, polevou, nebo banánem.
Do těsta můžeme přidat a dochutit ho mletým kokosem nebo mandlemi.
Polovinu čokolády rozpustíme ve vodní lázni a necháme lehce vychladnout. Máslo, rozpuštěnou čokoládu, vejce, cukr, med…
více o Banánový koláč s čokoládou
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme,…
více o Králík – slintající soused
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť…
více o Uzená polévka s kroupami