Formu vyložíme pečicím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme na dno.
Máslo s cukry a vejci vyšleháme do pěny, přidáme rozmačkané banány, zakysanou smetanu (o pokojové teplotě), mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Těsto pak nalijeme na banány ve formě, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 170 °C dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit.
Hotový koláč můžeme podávat jak teplý, tak i vychladlý. Dozdobený dle chuti smetanou, polevou, nebo banánem.
Do těsta můžeme přidat a dochutit ho mletým kokosem nebo mandlemi.
Polovinu čokolády rozpustíme ve vodní lázni a necháme lehce vychladnout. Máslo, rozpuštěnou čokoládu, vejce, cukr, med…
více o Banánový koláč s čokoládou
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 2 dcl mléka, pepř, popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a…
více o Vepřové ragú z mletého masa
Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušený tymián, rozmarýn, estragon - 1 lžičku celkem.
1. Cizrnu přes noc namočte…
více o Francouzský salát z cizrny