solamyl (bramborový škrob)
nebo hrubá mouka na vál
40
g
mrkev
jemně nastrouhaná
1
ks
vejce
200
g
hrubá mouka
dle hustoty těsta
1
hrst
pažitka
nebo petrželka
400
g
vařené brambory
oloupané
Postup přípravy receptu
Vařené oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme k nim nastrouhanou mrkev, vejce, nasekané bylinky dle chuti, osolíme a zasypeme moukou. Vymícháme středně tuhé těsto, ze kterého vyválíme knedlíky. Případně z těsta můžeme udělat delší válečky, které pak nakrájíme na kousky (noky).
Knedlíky nebo noky dáme ihned vařit do vroucí osolené vody a opatrně zamícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu. Noky vyplavou téměř okamžitě a od vyplavání vaříme 3–5 minut. Pak je vyndáme cedníkem do mísy. Knedlíky vaříme od vyplavání cca 15–20 minut.
Vše promícháme v lité těsto. Pekáč vymastíme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě…
více o Ořechová buchta bez vážení
Brambory oloupeme, nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vejci zaděláme tužší bramborové těsto. Hned jej rozválíme na…
více o Bramborové taštičky se zelím
Cukr dejte do nádoby a za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí - nesmí zežloutnout. Přidejte smetanu a za…
více o Bonbóny z vlašských ořechů