Smícháme krupici, cukr, jogurt, olej, kokos a prášek do pečiva. Necháme půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme cukrový sirup. Nožem naznačíme tvary, na které pak koláč nařežeme. Obvykle to jsou tvary kosočtverců, do jejich středu umístíme půlku mandle. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě nebo dokud koláč nezhnědne. Po vyndání z trouby ihned zalijeme studeným cukrovým sirupem. Místo mandlí je možné koláč posypat nasekanými lískovými oříšky, strouhaným kokosem nebo nechat jen tak.
Cukrový sirup: Rozpustíme cukr ve vodě a vaříme asi 3–5 minut. Přidáme citrónovou šťávu a vaříme do zhoustnutí.
Zapékací mísu si vymažeme máslem (sádlem) a vyložíme plátky slaniny – i boky mísy.
Vařené oloupané brambory rozmixujeme…
více o Bramborová bašta – zapečená
Z jablek odkrojíme horní část a vykrojíme jaderník. Potom jablka vydlabeme. Vnitřek potřeme citronovou šťávou, osolíme,…
více o Jablka plněná mletým masem
Středně velký květák zbavíme listů, očistíme a rozebereme na růžičky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a krátce je…
více o Květákové placičky s uzeninou