Namočíme na 24 hodin rozinky. Dáme do 2,5 l vody vařit nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a přidáme koření. Necháme asi tak 5 minut povařit. Do vychladlého vývaru se zeleninou dáme prošpikované maso a necháme 24 hodin uležet v chladu. Po 24 hodinách dáme maso na pekáč spolu s vývarem a zeleninou, přidáme rozinky a za občasného podlévání pečeme maso doměkka. Asi tak 10 minut před dopečením přidáme červené víno. Až bude maso měkké, tak ho vyjmeme a do výpeku přidáme strouhaný perník a smetanu. Maso nakrájíme na plátky.
Podáváme s houskovými knedlíky a na plátky masa dáme po 1 lžičce brusinek.
Houby očistíme, nakrájíme a podusíme ve vlastní sťávě doměkka. Vychladlé je pomeleme na masovém strojku (mě se osvědčil…
více o Houbová pomazánka s nivou