Smícháme spolu droždí, mouku, cukr a 100 ml mléka, vytvoříme tak kvásek, necháme ho vzejít. Ke kvásku přidáme zbylé mléko a mouku, mírně osolíme a pak vypracujeme hladké těsto. Z těsta vytvarujeme jednotlivé bochánky, které necháme na pomoučeném vále 15–20 minut kynout. Rozpálíme olej a vytahané bochánky postupně osmažíme po obou stranách dozlatova.
Ovocnou zavařeninu smícháme 1:1 s tvarohem a touto směsí potřeme jednotlivé beleše. Nakonec přidáme lžíci marmelády a lžíci zakysané smetany, beleše posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
Roláda: ušleháme zvlášť bílky - doporučuji se špetkou soli (jsou tužší), v další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme…
více o Šarlota aneb roládkový dort
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky, vše dáme…
více o Rychlá květáková polévka
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Rybízový koláč s tvarohem