Cukr, žloutky a máslo vyšleháme do pěny. Můžeme přidat 1–3 lžíce horké vody, lépe se pak těsto šlehá.
Přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru a přilijeme mléko. Přiléváme postupně, tolik, aby se těsto dobře zamíchalo, ale nebylo moc řídké (je to asi 150 ml). Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Důkladně vymažeme a vysypeme oba díly formy a do očí beránka dáme rozinky. Vlijeme těsto, formu zavřeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 35 až 40 minut, a pokud si nejsme jisti, beránka otevřeme a špejlí zjistíme, zda je již dopečený. Pokud ne, těsto se na špejli lepí, dáme ještě na 5 až 10 minut dopéct.
Když beránka vyndáme z trouby, po pár minutách sundáme vrchní část formy a necháme zcela vystydnout při pokojové teplotě. Pokud je forma důkladně vymazaná a vysypaná, jde dobře vyklopit. Kdyby beránek zlobil, pomůžeme mu příborovým nožem.
Beránka dozdobíme, my zdobíme pouze cukrem a mašlí. Jelikož je beránek z tuku, vydrží docela dlouho vláčný. Pekli jsme v sobotu a načli ho až dnes (úterý) a je stále měkký a není suchý. A s domácí marmeládou nemá chybu.
Do tuhého sněhu se zamíchá cukr, mouka, rozpuštěné vlažné máslo na nakonec ovoce a ořechy (dle libostii asi tak 150-200…
více o Bílkový chlebíček od Fárkové
Stehna opepříme, potřeme solí, česnekem, oreganem a citrónovou šťávou. Poprášíme je moukou a na oleji rychle osmahneme.…
více o Kuřecí stehna se zeleninou
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut…
více o Skořicoví šneci s polevou
Všechny ingredience kromě máku a semínek vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme zpacovat těsto. Hotové těsto…
více o Houstičky z domácí pekárny