Cukr, žloutky a máslo vyšleháme do pěny. Můžeme přidat 1–3 lžíce horké vody, lépe se pak těsto šlehá.
Přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru a přilijeme mléko. Přiléváme postupně, tolik, aby se těsto dobře zamíchalo, ale nebylo moc řídké (je to asi 150 ml). Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Důkladně vymažeme a vysypeme oba díly formy a do očí beránka dáme rozinky. Vlijeme těsto, formu zavřeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 35 až 40 minut, a pokud si nejsme jisti, beránka otevřeme a špejlí zjistíme, zda je již dopečený. Pokud ne, těsto se na špejli lepí, dáme ještě na 5 až 10 minut dopéct.
Když beránka vyndáme z trouby, po pár minutách sundáme vrchní část formy a necháme zcela vystydnout při pokojové teplotě. Pokud je forma důkladně vymazaná a vysypaná, jde dobře vyklopit. Kdyby beránek zlobil, pomůžeme mu příborovým nožem.
Beránka dozdobíme, my zdobíme pouze cukrem a mašlí. Jelikož je beránek z tuku, vydrží docela dlouho vláčný. Pekli jsme v sobotu a načli ho až dnes (úterý) a je stále měkký a není suchý. A s domácí marmeládou nemá chybu.
Všechny přísady na těsto smícháme. Mléko dáme podle potřeby, těsto nemá být tuhé, ale ani řídké, asi jako piškotové.…
více o Jogurtový koláč s rebarborou
Salám nakrájíme na malé nudličky. Dáme na rozpálený olej, zprudka orestujeme a přidáme nakrájenou cibuli, žampiony a…
více o Potěšení pekelníka Pelešníka
Žloutky i s cukrem (trochu cukru odebereme na kvásek) mícháme do pěny, přidáme tuk, rum, sůl, citronovou kůru a mícháme…
více o Šišky s jahodovou pěnou
**Korpus: ** vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, kakao a mouku s kypřidlem, zamícháme a těsto vlijeme…
více o Banánová bleskovka – dort
Ze snítek otrhejte lístky bylinek a nahrubo nasekejte. Do mixeru dejte dijonskou hořčici, přidejte sůl, pepř a nasekané…
více o Country marináda s tymiánem