Cukr, žloutky a máslo vyšleháme do pěny. Můžeme přidat 1–3 lžíce horké vody, lépe se pak těsto šlehá.
Přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru a přilijeme mléko. Přiléváme postupně, tolik, aby se těsto dobře zamíchalo, ale nebylo moc řídké (je to asi 150 ml). Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
Důkladně vymažeme a vysypeme oba díly formy a do očí beránka dáme rozinky. Vlijeme těsto, formu zavřeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 35 až 40 minut, a pokud si nejsme jisti, beránka otevřeme a špejlí zjistíme, zda je již dopečený. Pokud ne, těsto se na špejli lepí, dáme ještě na 5 až 10 minut dopéct.
Když beránka vyndáme z trouby, po pár minutách sundáme vrchní část formy a necháme zcela vystydnout při pokojové teplotě. Pokud je forma důkladně vymazaná a vysypaná, jde dobře vyklopit. Kdyby beránek zlobil, pomůžeme mu příborovým nožem.
Beránka dozdobíme, my zdobíme pouze cukrem a mašlí. Jelikož je beránek z tuku, vydrží docela dlouho vláčný. Pekli jsme v sobotu a načli ho až dnes (úterý) a je stále měkký a není suchý. A s domácí marmeládou nemá chybu.
Krém je nutno udělat den předem: jednu smetanu uvedeme do varu, nalámeme do ní bílou čokoládu, mírně vaříme asi 1 min.,…
více o Pařížské kostky černobílé
Do mísy prosijeme 120 g mouky, přidáme 150 g cukru, 1 dcl mléka, oleje a žloutek. Ušleháme. Opatrně do směsi vmícháme…
více o Vanilkový dort se skořicí