Cibule se opece nakrajena na kousky, na trose oleje, pridava se na kousky nakrajena slanina, chvili restovat,asi 5 minut at to pusti stavu, pak postupne pridavat mlete maso. Mezitim si nakrajet papriky na male kousky a pridat je do smesi po chvili , kdyz uz je smes trochu vypecena. orientacni postup
Pote se vlozi vse koreni ( pepr, tymian, koriander, curry, cesnek a chilli), restuje se asi 5 minut , kdyz uz se to lehce chyta ke dnu, prida se rajcatova stava, dalsi chvili se restuje, prileje se voda, a vari se , na vyssim stupni, podle casu, alespon 20 minut ale muze byt i 45 minut, dokud se voda trosku nevyvari a nezacne to vonet. Voda se ma vyvarit jen trochu, Kureci vyvar se muze dodat behem tohoto vareni.
Na konci uz staci dokorenit(pepr,) nebo dosolit, podle chuti avsak nemelo by byt nutne nijak vice solit, a muze se to zahustit 1-2 lzickami mouky v mlece, pak jeste chvili varit na nizsim stupni, staci i 10 minut .
pokud je vysledna chut prilis slana(pro nekoho) staci jen dodat rajcatovou stavu .
Podava se vyhradne s ryzi, kterou nesolit behem vareni. Daji se pouzit i noky, osmazene na panvi.
Recept na "noky" :
Mliko, 1 hrnek, a mouka, 2 hrnky, se s lzickou cukru a trochou soli se smicha do huste smesi. ta by mela byt tak husta aby prilis, vubec, nelepila, pridava se mouka dokud neni testo hotove.
. Pak se rozeseje mouka na stul, a rozdeli se na nem testo do mensich kousku (mensi je lepsi, aby se to propeklo na panvi). Ty se opecou, ze vsech stran, na panvi s repkovym olejem,(5 minut, min oleje na nizsim stupni,kdo da vic oleje na vyssim at nesajou) muze se to i dat do trouby ale na panvi to bude rychlejsi.
Takto pripravene curry je vyborne, s ryzi nebo noky, je nutne pouzit koriander a tymian aby to bylo "ono", a kdo rad palivost, da se zvysit, kdyz se prida chilli, canyen, feferonka.. .)
Muze se i pridat trochu citronove stavy, na konci vareni.
Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme…
více o Medové perníčky hned k jídlu
Nastrouhané vejce promícháme se sýrem a ochutíme troškou soli a nasekanou pažitkou.
Podáváme s celozrnným pečivem (60g)
více o Vajíčková pomazánka s pažitkou
Majonézu smícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem podle chuti. Cibulky pokrájíme na kousky, cizrnu scedíme. Všechno…
více o Cizrnový salát s tuňákem
Vymačkanou pomerančovou a citronovou šťávu smícháme s rumem. Uvaříme v hrnci čaj, rozmícháme v něm cukr,přidáme jablko…
více o Vánoční punč paní doktorové