Zapneme si troubu, vysypeme plech. Ušleháme všechny bílky do tuha, rozpustíme máslo a opatrně přidáváme do bílků střídavě mouku, cukr a rozpuštěné máslo (Heru). Nutné jen lehce promíchávat, aby bílky neklesly. Rozetřeme na plech a pečeme v troubě na cca 160 °C asi 20 minut. Pracujeme rychle! Výsledek může být i vysušenější, nelekejte se, ono to zvláční.
Na koláč připravíme polevu. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme cukr a kakao. Stále mícháme a poté přidáme mléko, ve kterém jsme rozpustili Solamyl. Nepřestáváme míchat, aby se nám směs nesrazila. Nalijeme na vychladlý koláč, posypeme hustě kokosem a necháme řádně proležet.
Tento koláč je výborný odleželý a v chladu vydrží bez problémů i 2–3 týdny. Kdo má rád hodně polevy, doporučuji udělat dvojitou dávku, ale to babička (coby hospodyně, která by pro pírko za plot skočila) nedělá.
Očistíme a omyjeme brambory i zeleninu a uvaříme je každé zvlášť doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na…
více o Bramborový salát s majonézou
Nejdříve zahřejeme olej a dáme do něj bobkový list, nové koření, trochu grilovacího koření, sušené papričky a zahříváme…
více o Pikantní nakládaný hermelín
Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje…
více o Hrachová polévka s klobásou
Toastový chléb na knedlík nakrájíme na kostky a dáme na plech, který vložíme do trouby a na 200 stupňů 10 minut sušíme.…
více o Odlehčený žemlový knedlík
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage