Zapneme si troubu, vysypeme plech. Ušleháme všechny bílky do tuha, rozpustíme máslo a opatrně přidáváme do bílků střídavě mouku, cukr a rozpuštěné máslo (Heru). Nutné jen lehce promíchávat, aby bílky neklesly. Rozetřeme na plech a pečeme v troubě na cca 160 °C asi 20 minut. Pracujeme rychle! Výsledek může být i vysušenější, nelekejte se, ono to zvláční.
Na koláč připravíme polevu. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme cukr a kakao. Stále mícháme a poté přidáme mléko, ve kterém jsme rozpustili Solamyl. Nepřestáváme míchat, aby se nám směs nesrazila. Nalijeme na vychladlý koláč, posypeme hustě kokosem a necháme řádně proležet.
Tento koláč je výborný odleželý a v chladu vydrží bez problémů i 2–3 týdny. Kdo má rád hodně polevy, doporučuji udělat dvojitou dávku, ale to babička (coby hospodyně, která by pro pírko za plot skočila) nedělá.
Hermelíny podélně rozpůlíme, poklademe plátky česneku (jeden stroužek na jednu půlku hermelínu) a posypeme směsí koření…
více o Nakládaný hermelín III.