ks
polotovar - halali
klasické halali ve sklenici - já používám značku Hamé
1
lžička
olej
8
lžíce
cukr krupice
Postup přípravy receptu
Pokud máme čas, naložíme den před vařením kuřecí prsa do halali. Kuřecí prsa vložíme do hrnce a zalijeme halali i s nálevem. Pokud se chystáme rovnou vařit, tenhle krok vynecháme.
Druhý den vyjmeme kuřecí prsa z nálevu a necháme okapat. Halali v hrnci přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Když je halali uvařené, rozmixujeme ho dohladka ponorným tyčovým mixérem. Kdo nemá, halali propasíruje přes sítko.
Propasírované/rozmixované halali dáme opět vařit a přilijeme všechnu smetanu. Nedoporučuji používat smetanu na vaření – většinou se srazí a vůbec nehoustne. Necháme vařit na mírném ohni.
Mezitím si osmažíme kuřecí prsa. Vkládáme na teflonovou pánev bez oleje. Většinou se zpočátku dusí ve vlastní šťávě. Počkáme, až se voda vydusí, poté teprve podlijeme olejem a smažíme ze všech stran. Pokud jsme měli maso naložené, nedochucujeme, pokud jsme maso nenaložili, je dobré ho osolit. Maso je nejlepší, když se osmaží opravdu hodně – někdy ho schválně mírně připálím.
Nyní dochutíme omáčku, která se nám mezitím vařila. Osladíme cukrem a okyselíme vymačkaným citronem (pozor na pecky). Až budeme spokojení s chutí omáčky, zahustíme ji. Rozmícháme si v hrnečku 2 lžíce hladké mouky a trošku vody. Nalijeme do omáčky a mícháme. Omáčka zhoustne.
Teď už jen zbývá nakrájet osmažené maso na plátky a vložit ho do omáčky – je dobré ho nechat chvíli prohřát, chutě se krásně spojí.
Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme brusinkami. Když se vám nepovede úplně dokonale omáčku dochutit, brusinky to většinou zachrání.
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, lehce rozklepeme, osolíme a opepříme.
Opečeme zprudka na pánvičce, aby se maso zatáhlo…
více o Karlos z kuřecích prsíček
V mističce pečlivě smícháme kelímek smetany a přibližně 4 trojúhelníčky taveného sýra do hladka, můžeme naředit trochu…
více o Rychlá omáčka na těstoviny
Na dno pekáčku nakapeme olivový olej, další patro bude cibule nakrájená na kolečka, další patro zelí (neždímám ho, aby…
více o Zapečené brambory – co dům dal
Připravíme si kvásek (rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka se špetkou cukru), mouku dáme do mísy a přidáme…
více o Slaný závin s vinnou klobásou
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, mouku a prášek do pečiva. Vločky rozmixujem na jemno a přidáme s kokosem do těsta…
více o Kokosové dukátky (Anglie)
Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme…
více o Banánový koláč se smetanou