Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí. Necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, rozdrobené máslo, strouhaný muškátový oříšek. Vykynutým kváskem, žloutky a zbylým mlékem zaděláme hustší hladké těsto. Dobře propracujeme, nesmí se chytat ani vařečky ani mísy. Dobře se zpracovává v robotu nebo hnětači (tam také zpracováváme tak dlouho, až se nelepí). Kdyby se lepilo, přidáme ještě trošku mouky.
Do zpracovaného těsta přidáme omyté rozinky a sekané mandle, zapracujeme a dáme na teplé místo asi 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta vypracujeme dva menší bochánky. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem nebo vytřený tukem. Necháme ještě asi 30 minut kynout. Pak celé bochánky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypeme sekanými loupanými mandlemi.
Do středu bochánků nastříhneme nůžkami nebo nožem křížek a pečeme v předehřáté troubě asi 3/4 hodiny až 1 hodinu. Nejprve zapečeme při 200 °C, potom snížíme teplotu na 160–170 °C a dopečeme. Zda jsou pečené zkoušíme špejlí, když se nelepí těsto na špejli, jsou propečené. Hotové necháme na plechu vychladnout a potom pocukrujeme.
Kuřecí prsíčka omejeme, osolíme, opepříme a dáme do většího pekáčku. Na to nakledeme nakrájený pórek na kolečka. Na…
více o Kuřecí maso s nivovou omáčkou
Dáme svařit 2/3 mléka, nejprve osolíme (díky tomu by se nám omáčka neměla později srazit) a dáme kopr. Ve zbylém mléce…
více o Koprová omáčka od maminky
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina