Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí. Necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, rozdrobené máslo, strouhaný muškátový oříšek. Vykynutým kváskem, žloutky a zbylým mlékem zaděláme hustší hladké těsto. Dobře propracujeme, nesmí se chytat ani vařečky ani mísy. Dobře se zpracovává v robotu nebo hnětači (tam také zpracováváme tak dlouho, až se nelepí). Kdyby se lepilo, přidáme ještě trošku mouky.
Do zpracovaného těsta přidáme omyté rozinky a sekané mandle, zapracujeme a dáme na teplé místo asi 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta vypracujeme dva menší bochánky. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem nebo vytřený tukem. Necháme ještě asi 30 minut kynout. Pak celé bochánky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypeme sekanými loupanými mandlemi.
Do středu bochánků nastříhneme nůžkami nebo nožem křížek a pečeme v předehřáté troubě asi 3/4 hodiny až 1 hodinu. Nejprve zapečeme při 200 °C, potom snížíme teplotu na 160–170 °C a dopečeme. Zda jsou pečené zkoušíme špejlí, když se nelepí těsto na špejli, jsou propečené. Hotové necháme na plechu vychladnout a potom pocukrujeme.
Česnek prolisujeme do misky, přidáme hořčici, na jemno nastrouhaný eidam a majonézu. Vše dobře promícháme. Dochutíme…
více o Česneková pomazánka se sýrem
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji. Přidáme na hrubo nastrouhané mrkve, pórek, nakrájená rajčata…
více o Kuřecí maso s hroznovým vínem
Kotletky očistíme od viditelného tuku, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Podlejeme trochou vroucí vody, přikryjeme…
více o Jehněčí kotletky s petrželkou
Oloupané šalotky nasekáme nadrobno a velice pomalu a začastého míchání je osmažíme dozlatova na pánvi s rozehřátým…
více o Paštika s pomerančovou kůrou
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v…
více o Sádlovky – recept po babičce