Bombastický celozrnný makovec s mrkví

2.5

hodnoceno: 4
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 0,5
      hrnek hladká mouka
    • 1
      ks vejce
    • 1
      hrst rozinky
    • 1
      lžička skořice
    • 0,5
      ks droždí
    • 2
      hrnek mák mletý 1-2
    • 1
      hrst lískové oříšky
    • 1
      hrst sušené švestky
    • 2
      lžička perníkové koření nebo směs skořice, badyán, koriandr, hřebíček, kardamon
    • 0,5
      hrnek špaldová mouka hladká
    • 2
      hrnek hnědý cukr 1-2
    • 2
      lžíce karob
    • 1
      hrnek mrkvová dřeň
    • 2,5
      hrnek žitná mouka hladká i polohrubá

Postup přípravy receptu

  • Vše kromě vejce a kvasnic zpracujeme se studenou vodou na husté těsto a necháme jej v chladu odležet nejlépe přes noc. Poté vmícháme vejce, v důlku z kvasnic a trochy teplé vody necháme vzejít kvásek a vmícháme do těsta. Necháme nakynout cca 1-2 hodiny a upečeme v domácí pekárně nebo klasické troubě.
  • Pečeme v domácí pekárně 70 minut na nízkou teplotu, množství je na největší typ a zaplní formu po okraj (hotový makovec má 2,2 kg, není to žádné Béčko s Éčky jako z obchodu. S jedním hrnkem cukru je málo sladký a hodí se pro mazání medem nebo povidly, s dvěma hrnky je ideální spořádat ho tak, jak vypadne z pekárny.
Zařazení: Moučníky Zákusky

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: