lžička
perníkové koření
nebo směs skořice, badyán, koriandr, hřebíček, kardamon
0,5
hrnek
špaldová mouka
hladká
2
hrnek
hnědý cukr
1-2
2
lžíce
karob
1
hrnek
mrkvová dřeň
2,5
hrnek
žitná mouka
hladká i polohrubá
Postup přípravy receptu
Vše kromě vejce a kvasnic zpracujeme se studenou vodou na husté těsto a necháme jej v chladu odležet nejlépe přes noc. Poté vmícháme vejce, v důlku z kvasnic a trochy teplé vody necháme vzejít kvásek a vmícháme do těsta. Necháme nakynout cca 1-2 hodiny a upečeme v domácí pekárně nebo klasické troubě.
Pečeme v domácí pekárně 70 minut na nízkou teplotu, množství je na největší typ a zaplní formu po okraj (hotový makovec má 2,2 kg, není to žádné Béčko s Éčky jako z obchodu. S jedním hrnkem cukru je málo sladký a hodí se pro mazání medem nebo povidly, s dvěma hrnky je ideální spořádat ho tak, jak vypadne z pekárny.
Šunkový salám si nakrájíme na malé kousíčky a orestujeme do červena. Mezitím si nastrouháme sýry. Možno přidat další…
více o Sýrová omáčka na těstoviny
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, osolíme, dáme do mísy a přidáme olej, česnek, kečup, 1 vejce, grilovací koření a…
více o Zapékané kuřecí nudličky Niké
Toastový chléb na knedlík nakrájíme na kostky a dáme na plech, který vložíme do trouby a na 200 stupňů 10 minut sušíme.…
více o Odlehčený žemlový knedlík