lžička
perníkové koření
nebo směs skořice, badyán, koriandr, hřebíček, kardamon
0,5
hrnek
špaldová mouka
hladká
2
hrnek
hnědý cukr
1-2
2
lžíce
karob
1
hrnek
mrkvová dřeň
2,5
hrnek
žitná mouka
hladká i polohrubá
Postup přípravy receptu
Vše kromě vejce a kvasnic zpracujeme se studenou vodou na husté těsto a necháme jej v chladu odležet nejlépe přes noc. Poté vmícháme vejce, v důlku z kvasnic a trochy teplé vody necháme vzejít kvásek a vmícháme do těsta. Necháme nakynout cca 1-2 hodiny a upečeme v domácí pekárně nebo klasické troubě.
Pečeme v domácí pekárně 70 minut na nízkou teplotu, množství je na největší typ a zaplní formu po okraj (hotový makovec má 2,2 kg, není to žádné Béčko s Éčky jako z obchodu. S jedním hrnkem cukru je málo sladký a hodí se pro mazání medem nebo povidly, s dvěma hrnky je ideální spořádat ho tak, jak vypadne z pekárny.
Kuře rozporcujeme, potřeme česnekem se solí a dáme do pekáčku společně se 2 oloupanými rajčaty. Olej smícháme s pivem,…
více o Kuře pečené v pikantní směsi
Máslo utřeme s cukrem a čtyřmi žloutky do pěny. Přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, zpracujeme. 2/3…
více o Jablkovo-ořechový koláč
Smícháme ingredience na těsto (žloutky do těsta, nakonec sníh z bílků) a upečeme na středním plechu do růžova.
Náplň…
více o Řezy se zakysanou smetanou
Hermelín plošně rozkrojíme a položíme do rozpáleného oleje řeznou plochou nahoru. Obložíme salámem, posypeme pokrájenou…
více o Hermelín s volským okem