Z vlažného mléka, cukru a kvasnic si připravíme kvásek a nechame vzejít na teplém místě. V míse smícháme prosátou mouku, sůl, vejce, vykynutý kvásek a vypracujeme polotuhé těsto. Přikryjeme ho a necháme na teplém místě kynout cca 30 - 40 minut (podle teploty v místnosti), že je vykynuté poznáte tak, že je kypré, lesklé, pružné a uděláte-li do něj důlek, zvolna se bude vyplňovat.
Těsto rozdělíme na stejné dílky, rozválíme na pomoučeném vále na kulaté placičky. Na střed každé dáme lžíci borůvek a asi půl lžičky cukru, dobře zabalíme a nechame kynout.
V dostatečně velkém hrci vaříme v mírně osolené vodě asi 10 minut. Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí z vody propíchněte špejlí nebo vidličkou, aby mohla vyprchat pára a nesrazily se.
Knedlíky podávejte hojně posypané cukrem, perníkem a přelité rozpuštěným máslem.
Z mouky, másla, 125 g cukru, žloutku, mléka, vína, 1 lžičky mleté skořice a hřebíčku vypracujeme těsto, zabalené ve…
více o Skořicové sušenky s povidly
1. Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je.
2. Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a…
více o Olomoucké plněné papriky
1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se…
více o Rybízová šťáva za studena