Z přísad na těsto vypracujeme hladké těsto, rozdělíme ho na 3 bochánky a vložíme na cca 20 minut do mrazáku (aby šlo strouhat).
Mezitím připravíme tvarohovou náplň. Vyšleháme 3 bílky dotuha. V jiné misce smícháme tvaroh se zakys. smetanou, cukrem a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Díky sněhu je po upečení tvaroh krásně načechraný. Formu vymažeme máslem nebo jiným tukem, nahrubo nastrouháme dva bochánky těsta, natřeme na něj tvarohovou náplň, na náplň nastrouháme zbytek těsta, nasypeme borůvky, můžeme je lehce okořenit mletou skořicí, případně pocukrovat a navrch zasypeme drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě při 180°C 40-50 minut, ke konci teplotu mírně snížíme.
Mouku zadělejte s měkkým máslem, žloutkem, 2–3 lžícemi studené vody a 2 lžícemi krupicového cukru. Hladké těsto zabalte…
více o Makový koláč s tvarohem
Ze žloutku a ostatních surovin zpracujeme těsto, které si dáme ztuhnout na dvě hodinky do lednice. Cukroví můžeme dělat…
více o Skořicové cukroví s oříšky
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi…
více o Štóla marcipánová ovocná