Pokud pečete občas kuře jen tak se slaninkou a cibulí, vždy něco zbyde. Tyto zbytky obereme a vložíme zpět do pekáčku po pečení – daleko lépe se natáhne tuk i šťáva a nemusí se mýt tolik nádobí. Brambory omyjeme, dle zvyku oloupeme, nebo necháme se slupkou a prosolíme. Takto připravené je přidáme ke kuřeti, promícháme. Vyklopíme si do misky tvaroh, vejce a zalijeme mlékem na „smetanovou“ hustotu. Nenahrazujeme tvaroh smetanou, jídlo by ztratilo typickou chuť. Tuto směs opět osolte a zalijte s ní kuře a brambory.
Pečeme při 190 °C cca hodinku.
Jako příloha se hodí čalamáda nebo naložená okurka.
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a…
více o Chalupářský špíz z kuřete
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka
Řepu oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme na máslo se šalotkou, taktéž nakrájenou na kolečka. Pak zalijeme pomerančovým…
více o Červená řepa jako příloha