Pokud pečete občas kuře jen tak se slaninkou a cibulí, vždy něco zbyde. Tyto zbytky obereme a vložíme zpět do pekáčku po pečení – daleko lépe se natáhne tuk i šťáva a nemusí se mýt tolik nádobí. Brambory omyjeme, dle zvyku oloupeme, nebo necháme se slupkou a prosolíme. Takto připravené je přidáme ke kuřeti, promícháme. Vyklopíme si do misky tvaroh, vejce a zalijeme mlékem na „smetanovou“ hustotu. Nenahrazujeme tvaroh smetanou, jídlo by ztratilo typickou chuť. Tuto směs opět osolte a zalijte s ní kuře a brambory.
Pečeme při 190 °C cca hodinku.
Jako příloha se hodí čalamáda nebo naložená okurka.
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a…
více o Chalupářský špíz z kuřete
Uvařený kapustový list pomažeme kremžskou hořčicí a poklademe plátkem šunky a plátkem sýra, na to dáme kousek rajčete a…
více o Smažené kapustové listy
Vše smícháme a uděláme silnější placičky na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C cca 15 min., poté…
více o Tvarohovo-bramborové placky
Na oleji osmažíme do zlatova cibulku, přidáme rozmražený špenát, lehce provaříme, zalijeme mlékem (podle hrnce a počtu…
více o Špenátová krémová polévka
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové