Brambory oloupejte, nastrouhejte na drobno, dejte do misky. Odlijte vodu, lehce je při tom zmáčkněte, nebo je proházejte nad dřezem v sítku. Skoro tak polovina vody, kterou byste z nich ještě dostat mohli, by v nich měla zůstat, aby bramboráky nebyly suché. V míse smíchejte s ostatními ingrediencemi (mouku nakonec, tou s ladí finální konzistence, přidávat pomalu). Brambory postupem času hnědnou a pouští víc vody, takže se rovnou vrhněte s těstem k pánvi. Říká se, že se mají dělat na sádle. Zkusila jsem a mě to víc vyhovuje na oleji. Dávám ho tolik, aby rozehřátý přesně akorát pokryl celou nepřilnavou pánev. Díky vodě v bramborácích to bude ze začátku trochu prskat, ale to je cena za to, jak zlaté a šťavnaté budou. Po první straně chtějí tak 3 minuty minimálně, po té druhé jen dokud nebudou také zlaté, většinou už jen 2 minutky.
Z jablek odkrojíme horní část a vykrojíme jaderník. Potom jablka vydlabeme. Vnitřek potřeme citronovou šťávou, osolíme,…
více o Jablka plněná mletým masem
Změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr + sůl utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce, marmeládu a…
více o Smetanové řezy s broskvemi
Těsto: celá vejce ušleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, potom postupně přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do…
více o Tvarohová buchta s margotkou