Oloupejte syrové brambory, zelí (kysané nebo jiné) propláchněte, sceďte a nakrájejte na menší kousky. Na pánvičce osmahněte na slanině (špeku) trochu cibulky. Na to přidejte nakrájené zelí a zprudka osmahněte. Dále duste do poloměka. Mezitím si nastrouhejte na struhadle brambory na bramborové těsto.
Těsto si udělejte dle libosti. Já to dělám: brambory, vejce, česnek, cibuli (nastrouhat na struhadle), sůl, pepř, majoránka, mouka. Zamíchejte a přidejte zelí, které jste si před tím osmahli na cibuli a špeku. Pořádně promíchejte. Smažte na oleji na pánvi. Jsou to takové placky se zelím, ale díky špeku a cibuli získají výbornou chuť.
Z 0,5 kg hladké mouky, jednoho vejce, mléka a kvasnic uděláme kynuté těsto, do kterého navíc přidáme lžíci oleje a dáme…
více o Pončiky – Ukrajinské pirohy
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových