g
uzené maso - vařené
nebo pečené vepřové maso, cca
pepř mletý
a sůl
Příloha:
dušený špenát
nebo dušené(kysané) zelí
500
g
vařené brambory
- jemně nastrouhané
220
g
hrubá mouka
, podle hustoty těsta, cca
1
ks
vejce
1
lžíce
solamyl (bramborový škrob)
1
lžička
sůl
Postup přípravy receptu
Náplň: na malém množství oleje (sádla) osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájené uzené nebo pečené maso, osolíme a opepříme, necháme vychladnout a směsí plníme knedlíky.
Jemně nastrouhané brambory smícháme s vejcem, solí, solamylem a moukou dle hustoty těsta v hladkou hmotu, kterou rozdělíme na stejně velké dílky, z kterých vytvoříme placičky, do jejich středu dáme lžící cibulovo-masovou směs a opatrně, ale pevně uzavřeme. Knedlíky ihned házíme do vroucí osolené vody a po vyplavání vaříme cca 8-12 minut - podle tloušťky těsta.
*Hotové knedlíky podáváme s dušeným špenátem, zelím nebo jen posypeme osmaženou vídeňskou cibulkou. Pokud nám zbyla směs, můžeme ji přidat na talíř ke knedlíkům.
Maso nakrájíme na kostky, smícháme se solamylem, solí, pepřem, worchesterem a sojovkou. Necháme ho v lednici naložené a…
více o Bramboráčky s masovou směsí
Vločky propláchneme vodou, zalijeme je horkým mlékem (asi 1/2 celkového množství, tj. 1/4 l) a necháme asi 20 minut…
více o Lívance z vloček bez droždí
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi…
více o Štóla marcipánová ovocná
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme nastrouhanou mrkev a pokrájený pórek. Vše pak posypeme moukou a necháme ještě…
více o Bramborovo-pórková polévka