Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, veje, sůl a krátce rozpracujeme v hladké těsto. Rozdělíme je na 12-16 dílků, ty roztlačíme v placičky, poklademe uzeným masem nakrájeným na kostičky a uděláme knedlíky.
Hned je zavaříme do vařící osolené vody a vaříme asi 15 minut, při tom je jednou obrátíme. Na talířích je omastíme cibulí osmaženou na tuku a doplníme čeveným nebo bílým zelím, příp. špenátem. Připravené těsto nenecháváme stát, protože by řídlo.
**Zelí:** drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme zelí nakrájené na tenké nudličky, trochu vody a dusíme. Do téměř měkkého zelí vmícháme hrubě nastrouhané jablko, cukr, ocet, sůl a dohotovíme.
Uvařenou rýži necháme vychladnout, promícháme s ovocem nakrájeným na kousky. Přidáme rozinky (nejlepší jsou spařené a…
více o Ovocný salát pro zimní večery
Pečivo namočíme do studené vody. Zelí očistíme a košťál vyřízneme. Potom vložíme zelí do vařící osolené vody a postupně…
více o Zelné závitky s mletým masem