Bramborové koblihy

2.4

hodnoceno: 5
Příprava: 120 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 400
      g brambory vařené teplé
    • 60
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks mrkev na kolečka
    • 0,3
      l mléko
    • 3
      ks žloutek
    • hnědý rum
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      kostka droždí
    • citronová kůra
    • povidla
    • 2
      ks ztužený tuk
    • 1
      lžíce cukr

Postup přípravy receptu

  • Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě doměkka. Ještě teplé je prolisujeme (nebo nastrouháme najemno) do mísy. Přidáme máslo, mouku, žloutky, citronovou kůru, rum a kvásek (do teplého mléka dáme cukr a kvasnice a necháme vzejít). Zaděláme tužší těsto, které necháme vykynout.
  • Vykrajujeme lžící kousky těsta, které plníme povidly. Zabalíme jako koláček, otočíme a necháme chvíli vykynout. V malém kastrůlku (aby nám koblížky plavaly) si rozpustíme ztužený tuk a do rozpáleného vkládáme vykynutou stranou dolů. Musí jich být tolik, aby se akorát vešly, ale pozor nabudou! Podle velikosti kastrůlku tak 5–6 dokola a jeden doprostřed. Až vyběhnou, ztlumíme, za chvíli obrátíme.
  • Během smažení přidáváme na kolečka nakrájenou mrkev, aby se nám tuk tolik nepřepaloval.
  • Pozor, těsto řídne, a proto musíme pracovat rychle na dost pomoučeném vále. Podle chuti buď jenom pocukrujeme, nebo obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Z této dávky uděláme asi 70–80 malých výborných koblížků.
  • Je to veliká dobrota od mojí maminky.
Zařazení: Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: