Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě doměkka. Ještě teplé je prolisujeme (nebo nastrouháme najemno) do mísy. Přidáme máslo, mouku, žloutky, citronovou kůru, rum a kvásek (do teplého mléka dáme cukr a kvasnice a necháme vzejít). Zaděláme tužší těsto, které necháme vykynout.
Vykrajujeme lžící kousky těsta, které plníme povidly. Zabalíme jako koláček, otočíme a necháme chvíli vykynout. V malém kastrůlku (aby nám koblížky plavaly) si rozpustíme ztužený tuk a do rozpáleného vkládáme vykynutou stranou dolů. Musí jich být tolik, aby se akorát vešly, ale pozor nabudou! Podle velikosti kastrůlku tak 5–6 dokola a jeden doprostřed. Až vyběhnou, ztlumíme, za chvíli obrátíme.
Během smažení přidáváme na kolečka nakrájenou mrkev, aby se nám tuk tolik nepřepaloval.
Pozor, těsto řídne, a proto musíme pracovat rychle na dost pomoučeném vále. Podle chuti buď jenom pocukrujeme, nebo obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Z této dávky uděláme asi 70–80 malých výborných koblížků.
Změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr + sůl utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce, marmeládu a…
více o Smetanové řezy s broskvemi
Ušlehat žloutky s cukrem, vodou, olejem, přidat mouku s práškem do pečiva, nakonec vmíchat sníh z bílků, rozdělit těsto…
více o Mandarinkové krémové řezy
Hermelín plošně rozkrojíme a položíme do rozpáleného oleje řeznou plochou nahoru. Obložíme salámem, posypeme pokrájenou…
více o Hermelín s volským okem
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage