Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě doměkka. Ještě teplé je prolisujeme (nebo nastrouháme najemno) do mísy. Přidáme máslo, mouku, žloutky, citronovou kůru, rum a kvásek (do teplého mléka dáme cukr a kvasnice a necháme vzejít). Zaděláme tužší těsto, které necháme vykynout.
Vykrajujeme lžící kousky těsta, které plníme povidly. Zabalíme jako koláček, otočíme a necháme chvíli vykynout. V malém kastrůlku (aby nám koblížky plavaly) si rozpustíme ztužený tuk a do rozpáleného vkládáme vykynutou stranou dolů. Musí jich být tolik, aby se akorát vešly, ale pozor nabudou! Podle velikosti kastrůlku tak 5–6 dokola a jeden doprostřed. Až vyběhnou, ztlumíme, za chvíli obrátíme.
Během smažení přidáváme na kolečka nakrájenou mrkev, aby se nám tuk tolik nepřepaloval.
Pozor, těsto řídne, a proto musíme pracovat rychle na dost pomoučeném vále. Podle chuti buď jenom pocukrujeme, nebo obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Z této dávky uděláme asi 70–80 malých výborných koblížků.
Mouku, prášek do pečiva, cukr, olej, mléko, vejce smícháme dohromady. Zvlášť připravíme tvaroh. Polovinu těsta vlijeme…
více o Buchta s ovocem a tvarohem
Smíchat,nalít,přelít,upéct.
Důležité je mít doma všechny suroviny, pak už jde všechno samo. V jedné míse si nejlépe…
více o Dvoubarevná tvarohová buchta
Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu).…
více o Jablečný koláč s pudinkem