Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Studené je oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Přidáme k nim mouku, mléko, vejce, citronovou kůru tak z jednoho citronu a špetku soli. Důkladně promícháme.
Na pánvi na lívanečky rozehřejeme tuk, lžící nabíráme těsto a smažíme dozlatova.
Jablka nastrouháme, zakápneme citronovou šťávou, smícháme se skořicovým cukrem, případně i s vanilkovým a na každý lívaneček dáme tak lžičku. S touto směsí jsou lívance šťavnaté. Ale dají se samozřejmě ochutit čímkoliv, třeba tvarohem s cukrem a brusinkami (což jsem také vyzkoušela, ale více mi to chutnalo s jablky), nebo například borůvkami, jahodami se šlehačkou apod.
Rýži uvaříme v lehce osolené vodě raději více do měkka. Prochladlou smícháme s ostatními surovinami. Necháme chvíli…
více o Rýžové lívanečky s tvarohem
Suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu odležet. Těsto vyválíme na tloušťku 3 až 4 mm a vykrajujeme…
více o Linecké pečivo se sladidlem
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků…
více o Žemlovka s jablky a tvarohem