Bramborové noky s dušeným kysaným zelím a pečenou krkovicí
2.86
hodnoceno: 7
Příprava:neuvedeno
Porce:4
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
Zelí:
1
ks
cibule
1
lžička
sůl
1
sklenice
kysané zelí
velké
olej
cukr krupice
Krkovička:
1
ks
cibule
větší
sůl
3
stroužek
česnek
není nutný
kmín
nebo pepř
800
g
plátky krkovičky bez kosti
Bramborové noky:
1
lžička
sůl
2
lžíce
solamyl (bramborový škrob)
2
ks
vejce
200
g
hrubá mouka
800
g
vařené brambory
ve slupce, oloupané
Postup přípravy receptu
Krkovičku po stranách nakrojíme, aby se při pečení nezkroutila, naklepeme, osolíme, ochutíme kmínem nebo pepřem a dáme do pekáčku na drobně pokrájenou cibuli. Pokud máme rádi česnek, potřeme ještě plátky česnekem. Podlijeme trochou vody a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme nejprve cca 35 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme dozlatova. Během pečení podléváme dle potřeby a plátky alespoň jednou otočíme. Výpekem můžeme přelít bramborové noky.
Zelí scedíme (neproplachujeme), pokud je dlouhé, tak pokrájíme a dáme na dozlatova osmaženou cibulku. Podlijeme troškou vody (0,5 dl), osolíme a osladíme. Necháme pod poklicí dusit asi 10–15 minut. Ještě ochutnáme, případně přisladíme a podáváme. Pokud máme rádi zahuštěné zelí, můžeme hned na začátku dušení přidat nastrouhanou bramboru nebo zelí ke konci dušení zaprášíme lžičkou hladké mouky (někdo přidává i světlou jíšku).
Oloupané brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme vejce, zasypeme solamylem a moukou. Uhněteme středně tuhé těsto, které rozdělíme na díly. Z nich vyválíme na pomoučněném stole válečky (zhruba tlusté jako palec) a ty rozkrájíme na stejně velké dílky (cca 1,5–2 cm). Ihned vkládáme do vroucí osolené vody, opatrně promícháme a od vyplavání jen krátce povaříme. Noky vyndáme cedníkem nebo je do cedníku slijeme. Podáváme ihned k dušenému zelí a krkovičce.
Den dopředu prsíčka naklepeme a rozkrojíme napůl. Lehce osolíme, vložíme do misky a postupně plátek po plátku potíráme…
více o Citrónové kuře s hruškou