Bramborové noky s dušeným kysaným zelím a pečenou krkovicí

2.86

hodnoceno: 7
Příprava: neuvedeno
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Zelí:
    • 1
      ks cibule
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      sklenice kysané zelí velké
    • olej
    • cukr krupice
  • Krkovička:
    • 1
      ks cibule větší
    • sůl
    • 3
      stroužek česnek není nutný
    • kmín nebo pepř
    • 800
      g plátky krkovičky bez kosti
  • Bramborové noky:
    • 1
      lžička sůl
    • 2
      lžíce solamyl (bramborový škrob)
    • 2
      ks vejce
    • 200
      g hrubá mouka
    • 800
      g vařené brambory ve slupce, oloupané

Postup přípravy receptu

  • Krkovičku po stranách nakrojíme, aby se při pečení nezkroutila, naklepeme, osolíme, ochutíme kmínem nebo pepřem a dáme do pekáčku na drobně pokrájenou cibuli. Pokud máme rádi česnek, potřeme ještě plátky česnekem. Podlijeme trochou vody a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme nejprve cca 35 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme dozlatova. Během pečení podléváme dle potřeby a plátky alespoň jednou otočíme. Výpekem můžeme přelít bramborové noky.
  • Zelí scedíme (neproplachujeme), pokud je dlouhé, tak pokrájíme a dáme na dozlatova osmaženou cibulku. Podlijeme troškou vody (0,5 dl), osolíme a osladíme. Necháme pod poklicí dusit asi 10–15 minut. Ještě ochutnáme, případně přisladíme a podáváme. Pokud máme rádi zahuštěné zelí, můžeme hned na začátku dušení přidat nastrouhanou bramboru nebo zelí ke konci dušení zaprášíme lžičkou hladké mouky (někdo přidává i světlou jíšku).
  • Oloupané brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme vejce, zasypeme solamylem a moukou. Uhněteme středně tuhé těsto, které rozdělíme na díly. Z nich vyválíme na pomoučněném stole válečky (zhruba tlusté jako palec) a ty rozkrájíme na stejně velké dílky (cca 1,5–2 cm). Ihned vkládáme do vroucí osolené vody, opatrně promícháme a od vyplavání jen krátce povaříme. Noky vyndáme cedníkem nebo je do cedníku slijeme. Podáváme ihned k dušenému zelí a krkovičce.
Zařazení: Brambory Vepřové

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: