Omyté brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a v míse dobře rozmačkáme. Z mouky, soli, hery, krupicového cukru a žloutku vytvoříme těsto. Poté do něj přimícháme brambory a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na dva díly a z každé vyválíme placku. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme. Jednu placku položíme na vymazaný plech a pokryjeme jablky. Pokropíme šťávou z půlky citronu, posypeme skořicí, moučkovým cukrem a rozinkami. Okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem a položíme na něj druhou placku. Koláč potřeme bílkem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova, pak jej pocukrujeme.
Z mouky, cukru a másla vytvoříme drobenku. 1 hrnek drobenky odebereme a dáme stranou. Do zbytku drobenky vmícháme vejce…
více o Drobenkový koláč s jablky
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme).
…
více o Domácí tmavý chléb s ořechy
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou…
více o Nakládané žampiony se sýrem
Kotlety naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, potřeme hořčicí s rozmačkaným česnekem a posypeme grilovacím kořením…
více o Kotlety pečené v alobalu