Syrové nebo uvařené brambory nakrájíme na větší čtvrtky, osolíme. Zeleninu nakrájíme také na větší kousky a střídavě napichujeme na špejle – brambora, paprika, cibule, slanina, cuketa, brambora... a dokola, dokud není špejle plná zeleniny s brambory. Na pekáček kápneme troku oleje nebo dáme kousek másla (tak dvě lžíce stačí) a špízy klademe na pekáč. Posypeme libovolným kořením, pokud máme raději lepší chuť. Můžeme použít kari, grilovací, papriku mletou, chilli, cokoliv (nebo také bez koření, jen se solí) a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme cca 20 minut.
Omáčku ke špízům uděláme tak, že na teflonovou pánvičku nalijeme potřebné množství smetany a necháme ji zahřát. Potom vložíme nastrouhaný sýr a tavený sýr, nastrouhaný česnek a necháme vše prohřát a roztát ve smetaně. Trošku přisolíme. Takto připravenou omáčkou poléváme připravené špízy dle chuti.
Uvařte těstoviny - špagety. Než se uvaří těstoviny opečte na velké pánvi na kostičky nakrájenou šunku a pórek, potom…
více o Špagety se sýrovou omáčkou
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme…
více o Zapečené brambory se šlehačkou
Koleno očistíme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme 4 stroužky česneku, bobkový list, nové koření a pepř. Vše zalijeme…
více o Koleno z papiňáku a remosky
1. Na přípravu těsta smícháme rozinky, kandované ovoce a citrónovou kůru. Vše zalijeme rumem a necháme nejlépe přes noc…
více o Vánoční rumový chlebíček
Makrelu rozebereme do misky a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájená vajíčka, majonézu, hořčici a…
více o Rybičková pomazánka z makrely