Naporcovaného králíka osolíme a opepříme, v pekáči rozpustíme máslo se slaninou a rozložíme díly králíka. Pokryjeme na kostky nakrájeným neoloupaným jablkem, nahrubo nakrájenou cibulí a nadrobno nakrájenou mrkví a celerem. Posypeme velkou špetkou tymiánu. Dostatečně podlité dusíme v troubě – přikryté. Obracíme a poléváme výpekem, až je maso téměř měkké. Zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou a odkryté dopečeme.
S bramborem šťouchaným s pažitkou nebo pórkem to nemá chybu. Takto upraveného králíka jsem jedla v Bretani – Francouzi k němu jedli jejich pečivo. Doplnila jsem českou verzi ze zbytků. Směs cibule a jablek rozmixuji a trochu rozředím mlékem s moukou a povařím. Se zbytky masa a houskovým knedlíkem je ještě jedno jídlo – všednodenní.
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu…
více o Bretaňský fazolový salát
Listové těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm, nařežeme obdélníky nebo čtverce a dáme na plech, konce těsta přehneme…
více o Dobrota z listového těsta II.
Brambory uvaříme ve slupce. Slejeme vodu, oloupeme brambory a přes "takovéto kulaté" mačkátko na brambory promačkáme do…
více o Rychlý bramborový salát
Cukr, žloutky a máslo utřeme do pěny a přidáme sníh z bílků, mouku, citronovou kůru nebo kakao. Dáme na plech s pečícím…
více o Citronové nebo kakaové cukroví