Brokolici rozebereme na stejně velké růžičky, košťály nakrájíme na plátky asi 5 mm silné – nevyhazujeme!
Brambory taky nakrájíme na plátky o síle 5 mm, eidam najemno nastrouháme.
Do pekáče z jenského skla naskládáme nejdřív brambory – asi tak jako došky na střeše, na ně rozložíme brokolici.
Ve větším hrnku rozšleháme vejce, přidáme trochu mléka, část nastrouhaného sýra, pepř, sůl, popř. trochu strouhaného muškátového oříšku a dobře vidličkou rozmícháme. Nalijeme na brambory s brokolicí.
Přiklopíme a pečeme v rozehřáté troubě (na 180 °C) do změknutí košťálů brokolice.
Sundáme poklop, posypeme zbylým eidamem a krátce zapečeme – až se sýr rozteče.
Všechny suroviny používáme syrové. Brambory, cibuli, rajčata a česnek nakrájíme na plátky. Brokolici rozebereme na…
více o Zapečená brokolice do remosky
Uvaříme fazole do měkka. Mrkev a brambory ošistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle. Zalijeme vodou, a…
více o Vynikající zeleninová polévka
Cukr, tuk a vanilkový cukr vyšleháme, přidáme postupně za šlehání vejce, nakonec vmícháme tvaroh a kůru.
Višně scedíme…
více o Tvarohový závin s višněmi
Květy bezu omyjeme a zbavíme velkých stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut…
více o Med z květů černého bezu
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko,…
více o Bramborovo-sýrové lívance
Mouku, heru a smetanu zpracujeme v těsto, které dáme do lednice aspoň na hodinu odležet. Potom válíme placky z kterých…
více o Suprové jednoduché kremrole