g
šunka
nebo sterilovaná zelenina, pokud chceme mít roládu bezmasou
60
g
máslo
25
g
hladká mouka
200
g
zakysaná smetana
80
g
sýr
dle chuti
Roláda
sůl
1
lžička
hořčice plnotučná
4
ks
vejce
větší
pepř mletý
1
ks
brokolice
nebo květák (500g)
1
špetka
muškátový oříšek
150
g
sýr
pečící papír
Postup přípravy receptu
Brokolici (květák) uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, necháme dobře okapat a pak rozmixujeme na hladkou kaši, kterou v míse promícháme se žloutky, sýrem, muškátovým oříškem, hořčicí a pepřem. Pak zlehka vmícháme sníh z bílků a směs rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. V předehřáté troubě pečeme na střední teplotu cca 20 minut. Upečený plát překlopíme na utěrku, sloupneme opatrně papír a potřeme sýrovou směsí, kterou jsme si připravili během pečení rolády.
Směs na potření: Na pánvi rozpustíme máslo, vmícháme mouku a krátce ji osmažíme. Pak nalijeme smetanu a za stálého míchání prohřejeme. Asi po minutě přidáme sýr, zamícháme a odstavíme. Poté vmícháme i šunku nebo okapanou zeleninu (hrášek, kukuřice, mrkev, paprika...).
Natřený korpus pevně svineme a dáme vychladit zabalený ve fólii nebo alobalu.
Podáváme jako slaný předkrm nebo chuťovku s čerstvou zeleninou.
Maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a jemně poprášíme zázvorem. Rychle opečeme z obou stran na rozpáleném oleji.…
více o Vepřové plátky pana nadlesního
Bílky se špetkou soli šleháme, až se vytvoří sníh přidáme cukr a vyšleháme to tuhého sněhu. Po jednom zašleháme žloutky…
více o Pikantní ořechová roláda
Mleté maso smícháme s kostičky cibule, prolisovaným česnekem a ostatním kořením, zakápneme sojovou omáčkou, popř. ještě…
více o Slavnostní plněný chleba
Žloutky ušleháme s cukrem, horkou vodou, zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků…
více o Jahodovo-rebarborové řezy