Čerstvou brokolici si očistíme a odkrájíme košťály. Na sporák dáme hrnec s vodou, přidáme sůl a 2 lžičky oleje. Dáme vařit brokolici cca na 7 minut. Brokolice po 7 minutách zkřehne. Vyjmeme, scedíme, zalijeme studenou vodou a opět scedíme.
Opět si na sporák dáme hnec. Do hrnce kápneme trochu oleje, nalijeme mléko a čekáme, až mléko bude horké. Svaříme.
Odstavíme. Sýr Nivu nakrájíme na 1–1,5 cm velké kostičky a vložíme do mléka. Zahříváme na mírném ohni, dokud se sýr nerozpustí.
Do předpřipravené omáčky nasypeme brokolici a jestě asi 2 minuty vaříme. Potom zalijeme smetanou a nasypeme bílý pepř.
Vše rozmixujeme na hustou kaši.
Pokud omáčka nezhoustla, dali jste moc mléka nebo málo brokolice.
Omáčku můžeme zahustit moukou a vodou.
Podáváme s italskými těstovinami se snítkou pažitky.
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Brokolici rozebereme na růžičky.
V míse smícháme brambory s brokolicí,…
více o Smetanovo-nivová brokolice
Předehřejeme troubu (horkovzdušnou na 160 °C). Kulatou dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Cukr, heru a celá…
více o Nutelové řezy s vůní skořice
Uvařenou rýži necháme vychladnout, promícháme s ovocem nakrájeným na kousky. Přidáme rozinky (nejlepší jsou spařené a…
více o Ovocný salát pro zimní večery
Krajíčky chleba diagonálně nakrájíme na trojúhelníky. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce se solí. Do druhého talíře…
více o Opečené toasty s mozzarellou
Králíka rozporcujeme, z trupu připravíme vývar. Pokud nemáme celého dáme kýta, hřbety a podlejeme vodou. Porce osolíme,…
více o Králík – slintající soused
1. Na přípravu těsta smícháme rozinky, kandované ovoce a citrónovou kůru. Vše zalijeme rumem a necháme nejlépe přes noc…
více o Vánoční rumový chlebíček