Čerstvou brokolici si očistíme a odkrájíme košťály. Na sporák dáme hrnec s vodou, přidáme sůl a 2 lžičky oleje. Dáme vařit brokolici cca na 7 minut. Brokolice po 7 minutách zkřehne. Vyjmeme, scedíme, zalijeme studenou vodou a opět scedíme.
Opět si na sporák dáme hnec. Do hrnce kápneme trochu oleje, nalijeme mléko a čekáme, až mléko bude horké. Svaříme.
Odstavíme. Sýr Nivu nakrájíme na 1–1,5 cm velké kostičky a vložíme do mléka. Zahříváme na mírném ohni, dokud se sýr nerozpustí.
Do předpřipravené omáčky nasypeme brokolici a jestě asi 2 minuty vaříme. Potom zalijeme smetanou a nasypeme bílý pepř.
Vše rozmixujeme na hustou kaši.
Pokud omáčka nezhoustla, dali jste moc mléka nebo málo brokolice.
Omáčku můžeme zahustit moukou a vodou.
Podáváme s italskými těstovinami se snítkou pažitky.
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Brokolici rozebereme na růžičky.
V míse smícháme brambory s brokolicí,…
více o Smetanovo-nivová brokolice
Vypracujeme těsto, necháme v teple vykynout. Vyválíme, rádýlkem vykrajujeme obdélníčky, plníme nádivkou z bílého máku.…
více o Bratislavské rohlíčky s mákem
Mouku prosejeme a na válu dobře zpracujeme s tvarohem, žloutkem, jogurtem (kysanou smetanou), solí, tukem (může být i…
více o Tvarohovo-jogurtové buchtičky
Vepřová játra omyjeme a připravíme si slabší plátky. Potom je osolíme a opepříme a nastrouhaným česnekem je pomažeme na…
více o Vepřová játra obalovaná