Čerstvou brokolici si očistíme a odkrájíme košťály. Na sporák dáme hrnec s vodou, přidáme sůl a 2 lžičky oleje. Dáme vařit brokolici cca na 7 minut. Brokolice po 7 minutách zkřehne. Vyjmeme, scedíme, zalijeme studenou vodou a opět scedíme.
Opět si na sporák dáme hnec. Do hrnce kápneme trochu oleje, nalijeme mléko a čekáme, až mléko bude horké. Svaříme.
Odstavíme. Sýr Nivu nakrájíme na 1–1,5 cm velké kostičky a vložíme do mléka. Zahříváme na mírném ohni, dokud se sýr nerozpustí.
Do předpřipravené omáčky nasypeme brokolici a jestě asi 2 minuty vaříme. Potom zalijeme smetanou a nasypeme bílý pepř.
Vše rozmixujeme na hustou kaši.
Pokud omáčka nezhoustla, dali jste moc mléka nebo málo brokolice.
Omáčku můžeme zahustit moukou a vodou.
Podáváme s italskými těstovinami se snítkou pažitky.
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Brokolici rozebereme na růžičky.
V míse smícháme brambory s brokolicí,…
více o Smetanovo-nivová brokolice
Pokud pečete občas kuře jen tak se slaninkou a cibulí, vždy něco zbyde. Tyto zbytky obereme a vložíme zpět do pekáčku…
více o Bramboláda se zbytky kuřete
Toastový chléb na knedlík nakrájíme na kostky a dáme na plech, který vložíme do trouby a na 200 stupňů 10 minut sušíme.…
více o Odlehčený žemlový knedlík
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a opečeme na másle, osolíme, opepříme. Zalijeme převařenou vodou, přidáme půl…
více o Žampionová krémová polévka